El tancament d’explotacions agràries a Catalunya és una problemàtica preocupant derivat de múltiples factors com la falta de relleu generacional, la pressió urbanística i la baixa rendibilitat en un mercat competitiu. Segons dades recents, el 2020 hi havia 47.940 explotacions agrícoles, però només el 21,58% es consideraven prioritàries. Això reflecteix un sector on predominen les finques gestionades per homes (69%), amb una baixa participació de dones (27,4%). Aquesta situació afecta especialment conreus clau com cereals, vinya i fruits de closca. El context és crític: només el 7% dels titulars d’explotacions són menors de 40 anys, i les dones joves representen menys del 2%. Això s’agreuja per barreres com l’accés limitat a la terra, els alts costos inicials, la burocràcia i el poc prestigi del sector. Tanmateix, una nova generació aposta per models innovadors, com l’agricultura ecològica i la venda de proximitat, revitalitzant el camp amb una visió més sostenible.

Per afrontar aquest desafiament la Xarxa de Productes de la Terra va dur a terme una sessió formativa per transferir coneixement i inspirar els agents locals per a la implantació de mesures i accions concretes. A la jornada es va posar en relleu la complexitat de la problemàtica i la importància d’una col·laboració institucional per garantir la sostenibilitat econòmica, social i ambiental del sector agrari.

L’estratègia de Relleu Generacional 2023-2027 planteja solucions estructurades en cinc reptes: coordinar les accions institucionals, rejovenir el sector amb suport personalitzat, enfortir les empreses agràries amb innovació, arrelar la pagesia al territori i sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de consumir productes de proximitat. Eines com l’Observatori de Joves ajuden a monitoritzar l’impacte d’aquestes polítiques.

Per ampliar informació, podeu consultar el llistat dels recursos que es van utilitzar durant la jornada:

Amb iniciatives com aquestes, es pretén assegurar la continuïtat del sector agrari català, transformant-lo en un espai econòmicament viable i clau per al territori.